Geschiedenis


De Ruiter Vereniging is opgericht in november 1971 en was in die tijd gehuisvest in de manege van Dhr. Hein Meijer aan de Heiveldstraat in Kerkrade.

 

De oprichters van de vereniging waren o.a.: 

o    Dhr. Hein Meijer,

o    Dhr. Toon Willems

o    Dhr. Leo Ligtvoet

o    Dhr. May Könings

o    Dhr. Peter Willems

o    Dhr. Herman Leunissen 

De eerste vergadering van de vereniging was in "het volkshuis" te Kerkrade.  De activiteiten, waar de aangesloten leden in die tijd aan mee konden doen waren o.a.:

 

Clubkampioenschappen, sinterklaastocht, carnavalsoptocht, uitstapje Duindicht en een orientatietocht met aansluitend de vossenjacht waarbij Eed Meijer, de huidige exploitant van manege Galop, de vos was en wie hem de staart af kon pakken was de winnaar van de vossenjacht.

Verdere activiteiten van de RV waren iedere zondag kernles met aansluitend springles. Hierna ging men nog een uitrit maken. Iedere vrijdag waren er oefenlessen voor aankomende concoursruiters.

 

De eerste jaren werden er nog geen concoursen georganiseerd, omdat er geen velden beschikbaar waren. Volgens onze bronnen zijn de eerste concoursen gehouden aan de Kaalheidersteenweg waar nu het Gaiapark is gelegen.

 

In het begin jaren tachtig, toen de nieuwe accommodatie klaar was, is de vereniging mee verhuisd naar de Tunnelweg waar voldoende velden beschikbaar waren om concoursen te organiseren.

 

Na de bloeiende eerste jaren zakte begin '90-er jaren de activiteiten van de RV naar een dieptepunt. Er werd weinig meer georganiseerd. Vooral voor de recreatieruiters was er weinig of niets te doen. Hierdoor zakte ook het aantal leden flink naar beneden.

 

Sinds enkele jaren, is mede dankzij enkele enthousiaste jonge bestuursleden, de RV weer omhoog gekrabbeld en is het aantal leden weer gegroeid. Ook zijn er weer volop activiteiten.